În afară de aceste proiecte derulate prin Centrul de Consultanță Istorică, directorul CCI, Dumitru Lăcătușu, a fost implicat și în alte activități de cercetare și documentare istorică:
Fototeca online a comunismului românesc
Proiectul a pus la dispoziția cercetătorilor și celor interesați de istoria comunismului imagini fotografice aflate în custodia Arhivelor Naționale ale României. Activitățile întreprinse au constat în identificarea, scanarea și punerea la dispoziție a imaginilor de arhivă sub forma unei baze de date accesibilă online.
fotografiile acoperă o paletă extrem de bogată, reprezentând diferite perioade sau evenimente, începând cu perioada interbelică, continuând cu al II-lea război mondial şi terminând cu ultimii ani ai dictaturii ceauşiste. Astfel, există imagini de la întâlniri ale comuniştilor în ilegalitate, portrete de tinereţe ale acestora, fotografii din penitenciarele în care au fost închişi lideri comunişti, dar majoritatea vizează perioada 1944-1989: intrarea Armatei Roşii în Bucureşti, evenimentele politice din 1944-1947, vizitele în străinătate ale liderilor comunişti, momente din viaţa personală a dictatorilor Gheorghe Gheorghiu-Dej şi Nicolae Ceauşescu, vizitele oficiale în ţară, congresele partidului, reuniunile culturale, nomenclatura de partid în diferite ipostaze, manifeste, mitinguri, portrete oficiale, evenimente publice etc.
Proiect a fost realizat în urma unui parteneriat dintre Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Arhivele Naționale ale României
Proiectul, derulat sub egida Facultății de Istorie a Universității din București, oferă tuturor celor interesați o bază de date despre cei care au interacționat cu Partidul Comunist din România în perioada ilegalității. Au fost scanate, inventariate și digitizate circa 10.000 de dosare ale unor foști membri, simpatizanți și tovarăși de drum ai comuniștilor dintre anii 1924-1944.
Cu un potenţial educaţional dezvoltat, acest instrument de lucru digital, disponibil gratis online se va adresa nu numai comunităţii ştiinşifice, dar şi publicului larg. În afara acestui instrument de lucru digital, proiectul se va concretiza şi cu un volum ce va sintetiza cele mai importante concluzii ale cercetării noastre, cu articole ştiinşifice şi cu participări la conferinţe. Pe termen lung proiectul nostru va contribui la dezvoltarea metodelor computaţionale în studiile istorice.
O amplă lucrare în care a fost implicat directorul CCI a fost Dicționarul penitenciarelor din România comunistă. Pentru redactarea lucrării, cercetătorii au studiat timp de trei ani în arhiva fostei Direcții Generale a Penitenciarelor, actualul ANP – Administrația Națională a Penitenciarelor. Textele scrise de Dumitru Lăcătușu au fost folosite ca surse pentru probatoriul întocmit în procesele Alexandru Vișinescu și Ion Ficior.