Doriți să vă faceți
arborele genealogic și să aflați mai multe despre istoria familiei dvs? Despre strămoșii și genealogia voastră? Dacă da, atunci iată câteva sugestii:
1. Începeți cu ce aveți deja.
Aveți în posesia dvs. lucruri legate de istoria familiei? Certificate, scrisori, documente, fotografii? Cu siguranță le aveți într-un dulap, în pod sau sertare. Strângeți-le pe toate și puneți-le într-un loc sau într-o încăpere din casă unde veți face cercetările despre istoria familiei. Organizarea unui asemenea loc vă va ușura munca.
2. Adresați-vă rudelor
Următorul pas în explorarea istoricului familiei dvs. este de a vă întreba rudele despre strămoșii voștri. Le puteți întreba nu numai despre nume, date și locuri: le puteți cere și informații legate de ocupații, evenimente semnificative, amintiri și povestiri care au fost transmise de-a lungul generațiilor. Întrebați-vă rudele dacă nu au și ele obiecte sau documente. Fiți pregătit să faceți copii ale documentelor sau fotografii ale obiectelor, deoarece rudele vor dori probabil să păstreze originalele. Dacă doriți, puteți să pregătiți un chestionar pentru această etapă a cercetării genealogice. În orice caz, notați-va întotdeauna cele aflate – pe măsură ce se adună informații există riscul să le uitați. Mai târziu, atunci când apar noi informații în timpul cercetării, este posibil să trebuiască să vă re-vizitați rudele și să le adresați întrebări noi.
Totuși, va trebui să verificați toate aceste date deoarece amintirile pot fi vagi, iar „legendele” transmise de la o generație la alta pot conține multe inexactități.
3. Transcrieți organizat tot ceea ce aflați
În acest stadiu ați strâns deja o mulțime de materiale care pot fi folosite pentru cercetarea istoriei familiei. Organizați și notați toate informațiile colectate pentru a înțelege tabloul general. Ordonarea cronologică a evenimentelor din viața strămoșilor dvs. este indispensabilă.
Pentru aceasta puteți folosi o aplicație de genealogie. Un articol cu diverse sugestii pentru alegerea unei aplicații găsiți aici:
Cum cantitatea de informații poate fi copleșitoare, o reprezentare grafică vă va ajuta să înțelegeți mai bine totul. Astfel, veți putea identifica și lacunele și veți putea decide în ce direcție doriți să mergeți în continuare.
4. Concentrați-vă asupra câte unei persoane odată
Să presupunem că ați construit arborele genealogic și doriți să continuați cercetarea. Ce urmează? Cel mai bine este să vă concentrați cercetarea asupra unui strămoș anume.
Puteți constata că există informație lipsă cu privire la relația dvs. cu acel strămoș sau poate cunoașteți o poveste de care sunteți fascinat și doriți să o verificați. Arhivele și articolele din diverse publicații vă pot ajuta să răspundeți acestor întrebări. Este în general mai eficient să vă concentrați mai întâi atenția asupra unui strămoș înainte de a vă ocupă de următorul. Cercetați toate sursele de informație disponibile până când vi se pare că cercetarea se “blochează” și nu mai aflați nimic nou. Asemenea momente sunt normale în timpul cercetărilor genealogice. Când acest lucru se întâmplă, începeți cercetarea altui strămoș. Vă veți putea întoarce la fiecare dintre ei pe măsură ce înaintați cu cercetările.
5. Căutați online
Ați progresat deja destul de mult: aveți tot felul de documente, fotografii, amintiri și povestiri.
Este foarte posibil ca o simplă căutare a numelui strămoșului dvs. pe Google să vă aducă rezultate valoroase. Acestea pot fi de pe forumuri sau arbori genealogici online pe care alți oameni i-au construit pentru familiile lor. Asemenea informații și căutări vă pot ajuta să mergeți mai departe cu istoria familiei.
Încercați să căutați site-uri de genealogie. Exemple de resurse online sunt FamilySearch, Ancestry, Geneanet, WikiTree, Filae, WorldGenWeb etc – site-uri gratuite sau contra cost care includ multe informații despre nașteri, decese, căsătorii și recensăminte.
Din nefericire, nu există o asemenea resursă axată în mod special pe România, dar multe dintre ele conțin informații relevante și pentru noi.
6. Adunați informații despre locurile în care s-au născut și au trăit strămoșii dvs
Puteți afla mai multe informații dacă explorați epoca istorică și locul în care s-a născut și a trăit un strămoș. Google este întotdeauna un punct de plecare bun: introduceți numele localității sau alte date relevante și vedeți ce se întâmplă. Spre exemplu, s-ar putea ca în acel loc să se fi petrecut un eveniment istoric important care a afectat viețile strămoșilor dvs.
Realizarea unei asemenea cercetări poate arunca o lumină nouă asupra evenimentelor din familie și vă poate ajuta să înțelegeți mai multe.
Publicatiile locale din trecut sunt uneori prezente în arhive online. Merită să le parcurgeți.
7. Vizitați arhivele și bisericile
De acolo veți putea obține certificate cu privire la strămoșii voștri, cum ar fi de naștere/ botez, moarte/înmormântare sau căsătorie, adresele afacerilor lor sau cele de rezidență.
Vizitarea arhivelor se face de obicei prin programare, astfel încât e bine să le contactați înainte de a le vizita.
O altă posibilitate, în această etapă, este să apelați la profesioniști care pot cerceta fondurile arhivistice pentru dvs. Avantajul unei asemenea soluții este că un profesionist poate identifica mai repede și mai complet sursele de informație și vă poate pune la dispoziție cunoștințe pe care este probabil ca dvs, neprofesionist în domeniu, să nu le dețineți. Dezavantajul acestei soluții este că apelarea la profesioniști implică investiții financiare (nu întotdeauna neglijabile).
Nu vă limitati la Google: mult mai multe informații pot fi aflate călătorind în locurile în care au trăit strămoșii voștri. Merită să încercați să vizitați casa în care au trăit sau locul unde au lucrat.
Vă puteți „pune în pantofii lor” și puteți vedea ce vedeau și ei și, eventual, „auzi” sunetele pe care le auzeau. Făcând acest lucru, puteți „simți” locurile și puteți încerca să vă imaginați cum au trăit.
Toate aceste lucruri pot face ca povestea dvs. să prindă viață, dincolo de colecția de nume și date.
Până acum ați aflat probabil tot ce puteați despre un anumit număr de strămoși. S-ar putea să începeți să vă simțiți puțin obosit și să doriți să faceți o pauză.
Genealogia trebuie sa fie o activitate distractivă, nu o corvoadă obositoare. De asemenea, genealogia este un demers de durată.
Dacă vă simțiți obosit, opriți pentru o vreme cercetarea și reveniți la ea după un timp.
Nu uități că indiferent cât reușiți să progresați cercetarea dvs. va fi cel mai probabil transmisă mai departe și păstrată pentru totdeauna, iar munca dvs va fi, poate, continuată în viitor de către altcineva.
Recent Comments