Pe scurt despre genealogie, istoria familiei și câteva motive pentru care ele pot fi importante

Genealogia este un hobby foarte popular. De fapt, este al doilea hobby cel mai popular în Statele Unite. Și am putea paria că lucrurile stau la fel în multe alte țări din întreaga lume. În România este încă la început, însă este previzibil că va prinde avânt și aici.

Înainte de toate, o distincție importantă: genealogia urmărește arborele genealogic colectând fapte cum ar fi numele, locurile și datele, în timp ce istoria familiei reconstruiește poveștile de viață ale strămoșilor noștri, luând în considerare evenimentele din viața lor. Am încercat să punem laolaltă principalele motive pentru care genealogia poate fi importantă:

 1. Poveștile de familie

Poate că sunteți curioși ce este adevărat în poveștile de familie care au fost transmise de la o generație la alta. Dacă sunteți atașați de istoria familiei, ați putea dori să o cercetați cât de mult puteți, astfel încât să poată fi transmisă mai departe.

2. Parcursul strămoșilor 

Poate că sunteți interesați să descoperiți pe unde au trecut și ce sacrificii au făcut strămoșii voștri pentru a ajunge unde au ajuns. Au plecat în căutarea unui loc de muncă? Au încercat să scape de sărăcie sau război? Au pornit în căutarea iubirii vieții? De ce au emigrat din România? 

3. Recuperarea sau prezervarea patrimoniului familiei

Nu vorbim numai despre averi sau alte posesiuni. Același lucru se poate spune și despre tradiții și cultură. 

4. (Re)găsirea rudelor

Descoperirea și conectarea cu veri pe care nici măcar nu îi știți. Poate vă interesează să știți cine vă sunt rudele de sânge și să organizați o reuniune de familie. Sau, poate doriți să vă reconectați la rude cu care ați pierdut legătura.

5. Celebrități în familie

Poate doriți să aflați dacă nu cumva aveți o rudă faimoasă în arborele genealogic sau să verificați posibila legătură de rudenie dintre familia dvs. și o personalitate cu același nume de familie.

6. Evenimente istorice

Poate doriți să știți dacă sau cum au fost implicați strămoșii dvs. în diferite evenimente istorice.

7. Demersuri succesorale

Poate doriți să obțineți dovada că sunteți într-adevăr înrudit cu cineva care a decedat recent. Și poate doriți să documentați această legătură pentru a revendica o moștenire.

8. Părinții biologici

Poate că circumstanțe speciale v-au îndepărtat de părinții dvs. biologici și doriți să-i regăsiți.   

9. Apartenența religioasă

Poate doriți să răspundeți cerințelor unei biserici la care ați dori să aderați, documentand apartenența religioasă.

10. Istoria comunității

Poate sunteți interesați să aflați cum au influențat strămoșii voștri comunitatea în care trăiau.

11. Studii istorice

Fie că este vorba de motive academice sau personale, poate doriți să cercetați istoria unei familii importante sau celebre.

12. Originea numelor din familie

Poate că sunteți interesați să aflați originea și semnificația din spatele numelui dvs. sau al altor persoane din familie.

13. Documente de familie

Dacă ați descoperit recent scrisori, jurnale, înregistrări, jurnale, biblia de familie sau altceva similar, ați putea dori să aflați mai multe despre ele și despre oamenii cărora le-au aparținut și/sau la care se referă. 

14. Prezervarea istoriei familiei

Poate doriți că urmașii dvs. să cunoască istoria familiei dvs. Cine au fost înaintașii lor și care au fost poveștile lor de viață, mai ales dacă descendenții dvs. au emigrat din țară.

15. Un cadou persoanelor dragi

Este ziua unui membru al familiei dvs. și vă întrebați ce cadou să-i oferiți. Dacă sunteți interesat de un cadou special, atunci ar trebui să vă gândiți să-i dăruiți arbore genealogic. Ar putea reprezenta cadoul de care și-ar aminti mereu. Ar fi și o ocazie de a rememora istorii și povești din familie.

Ai o poveste de spus? Sau un subiect de documentat? Sau o cercetare in curs? Contactează-ne!

    Accept conditiile de utilizare/I consent to the conditions